Alle nieuwsberichten
24 juli 2024
De evolutie van de afvalintercommunales in West-Vlaanderen
Benieuwd hoe West-Vlaanderen de uitdagingen van groeiende afvalstromen heeft aangepakt? Ontdek de fascinerende geschiedenis en evolutie van de afvalintercommunales en lees hoe innovatieve samenwerkingen tussen gemeenten hebben geleid tot duurzame en effectieve afvaloplossingen.
Oorsprong en samenwerking
Na de Tweede Wereld Oorlog leidde de grote opkuis en de industriële groei tot steeds grotere hoeveelheden afval, wat aanzienlijke milieuproblemen opleverde. Het concept van afvalintercommunales in West-Vlaanderen is hierdoor ontstaan uit een groeiende behoefte aan efficiënte en duurzame oplossingen voor afvalbeheer. Lokale gemeenten begonnen samen te werken en vormden intergemeentelijke verenigingen om het afvalbeheer collectief aan te pakken. Zo bundelden ze hun middelen, expertise en inspanning voor duurzame afvaloplossingen die hele gemeenschappen ten goede komen.
“Zo bundelden ze hun middelen, expertise en inspanningen voor duurzame afvaloplossingen die hele gemeenschappen ten goede komen.”
Overkoepelende doelstellingen
Zo leggen de intergemeentelijke verenigingen de focus op effectief afvalbeheer, energierecuperatie, recyclage en inwonersparticipatie. De afvalintercommunales worden dan ook gekenmerkt door hun voortdurende inzet voor milieubeheer en het welzijn van de gemeenschap. In West-Vlaanderen zijn er meerdere afvalintercommunales actief namelijk IVOO (Oostende en ommeland), IVIO (Izegem en ommeland), IMOG (Zuid-West-Vlaanderen), MIROM (Torhout - Roeselare), MIROM (Menen), IVBO (Brugge en ommeland) en IVVO (Ieper en ommeland) en KNOKKE (Heist).
De successen
Afvalintercommunales in West-Vlaanderen hebben door de jaren heen aanzienlijke successen geboekt op het gebied van duurzaam afvalbeheer en milieubeheer. Hier zijn enkele van de belangrijkste successen:
- Vermindering van stortplaatsgebruik door effectieve recyclage van verschillende afvalstromen
- Verhoogde recyclagepercentages door efficiënte recyclageprogramma’s en afvalsensibilisatie bij het publiek
- Duurzame energieproductie door elektriciteit en restwarmte.
- Inwonersparticipatie door opleidingsprogramma’s, gemeenschapsinitiatieven en participatieprojecten
De uitdagingen
Afvalintercommunales in West-Vlaanderen staan daarnaast ook voor verschillende uitdagingen bij hun streven naar duurzaam afvalbeheer en de overgang naar een circulaire economie. Hier volgen enkele van de belangrijkste uitdagingen:
- Weerstand tegen verandering (strengere recyclingvereisten, nieuwe afvalinzameling en afvalbeheerpraktijken)
- Hoge kosten voor de opstart, vernieuwing, onderhoud en exploitatie van de verwerkingsinstallaties.
- Technologische uitdagingen
- Strikte regelgeving en beleid
IVOO (Intergemeentelijke Vereniging voor Oostende en Ommeland)
IVOO, gevestigd in Oostende, was één van die pioniers binnen deze beweging. Opgericht door zes gemeenten (Oostende, Middelkerke, Bredene, Gistel, Oudenburg en Ichtegem) met als doel een duurzamere aanpak van afvalbeheer te creëren.
Zo voeren zij samen het Vlaamse afvalstoffen- en materialenbeleid uit voor maar liefst 147.000 inwoners en 50.000 tweedeverblijvers en toeristen. De belangrijkste diensten van deze West-Vlaamse vereniging zijn:
- De selectieve inzameling van huishoudelijk afval.
- De communicatie en sensibilisatie rond afval.
- Uitbating van de afvalenergiecentrale van huishoudelijk- en bedrijfsafval.
Voor meer informatie kunt u verder kijken op onze website www.ivoo.be.
Hartelijke groetjes
Jouw afvalintercommunale I.V.O.O.
Alle nieuwsberichten